Bedrijfswageninbouw

 

Omdat onze auto het grootste deel van haar leven gewoon moet werken, is ze niet ingericht als optimale reisauto, maar als optimale werkauto.

De auto heeft als belangrijk kenmerk dat de laadruimte achter de bestuurdersstoel >2 meter lang is met als grootste handicap dat deze ruimte niet toegankelijk is via zij(passagiers)deuren. Dat betekent dat het grootste deel van de ruimte alleen vanaf de achterkant bereikbaar is.

De meest efficiente oplossing om makkelijk over veel ruimte te kunnen beschikken, is door te werken met lange lades. Natuurlijk is ons ook de oplossing aangedragen om te werken met losse kratten. Voor een reis voldoet dit en is deze oplossing door de beperktere hoeveelheid materiaal (gewicht) die in de auto verwerkt wordt, veel praktischer. Maar voor het werk is het te belastend en tijdrovend om telkens weer de auto in te kruipen voor het juiste flesje.

Voor ons stond al vrij snel vast dat het lange lades moesten worden.

 

Onze uitgangspunten zijn: lichte materialen, weinig verval (zo min mogelijk loze ruimtes of dikke wanden), hoge opbrengst (veel liters). Dit klinkt simpel en logisch, maar is het niet.

Allereerst hebben we gezocht naar standaard producten: lades die je uit een catalogus koopt. 

Dit is het niet geworden omdat de lengte die wij willen vaak een probleem is (lange lades blijken lastig te zijn om te bouwen, mn. de ladegeleiders boven 1 meter lengte en volledig uitschuifbaar zijn duur en lomp groot). Maar ook omdat deze toepassingen meestal bedacht zijn voor bepaalde modellen auto’s. In onze auto pastte dat vaak niet, wat een groot verval opleverde, of het pastte wel, maar dan vonden wij de materialen te zwaar of vonden wij de opbrengst (aantal liters) te beperkt.

 

Wij hebben langer dan een jaar gezocht naar een bouwer die onze uitgangspunten begreep en die in staat was om met lichte materialen te werken. Daarnaast hebben wij ook langer dan een jaar moeten wennen aan het idee dat dit niet alleen praktisch, maar ook kostbaar is.

Na een lange zoektocht zijn wij uitgekomen bij Van Berne in Hedel. Dit is een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in het bouwen van aanhangwagens in alle soorten en maten. En inmiddels ook bunjee jump toestellen maakt. Voor ons was het praten met hun een feest van herkenning. Zij begrepen met een paar woorden wat wij bedoelden en hebben ideeen en oplossingen aangedragen die verder gingen dan onze gedachtes waren. Daarbij zijn zij in staat om licht te bouwen, gebruiken lichte materialen (Alucor & Alucobond). Dit zijn aluminium sandwichpanelen. Ze draaien hun hand er niet voor om, om met weinig middelen stabiele lange lades te maken.

Inmiddels zijn er op de markt ook kunststofsandwichpanelen, nóg lichter en zeker zo sterk lijkt.

 

 

 

-  console ingebouwd boven bestuurders- en bijrijdersstoel. Dit levert opbergruimte op die gebruikt wordt door extra radio, mc bakkie, electrapunten (12V en 220V) en kaarten/boeken/laptop enz.

 

 

 bodemplaat

   

 

 

 ladekast op het "droge"

 

 

   

 

Emiel en Tom in overleg

 

   

laatste loodjes

bodemplaat

 

demontabele ladekast

 

meesterbouwerTom aan het werk

 

laatste loodjes

 

 

 

  

Terug